Tip Kewangan : Tulis pendapatan dan perbelanjaanAssalamualaikum w.b.t


Terdapat banyak tip mengurus kewangan dan salah satunya adalah dengan menulis pendapatan yang kita peroleh pada hari tersebut dan perbelanjaan.


Contohnya seperti di bawah


Terdapat banyak kelebihan apabila kita mencatat pendapatan dan perbelanjaan kita setiap hari dalam satu buku khas. Antara kelebihannya ialah :
Kita dapat melihat sama ada wang masuk atau keluar yang lagi banyak. Jika wang banyak yang keluar, kita akan lebih sedar dan mulai bertindak untuk mengawal perbelanjaan.
Kita dapat membuat penilaian dan muhasabah apabila tiada wang masuk, atau keuntungan tidak seperti biasa dan melihat apa kelemahan yang perlu dibaiki.

Minda kita akan mula berfikir untuk mendapatkan idea menambah wang masuk dan menghadkan wang keluar seminimum yang mungkin.
Kita boleh melihat keseluruhan pendapatan dan perbelanjaan dalam satu minggu atau satu bulan dan membuat analisis tahap kewangan dan tabiat berbelanja kita.


Amalan mencatat urusan kewangan akan memastikan kita sentiasa sedar pengurusan kewangan kita dan bekerja ke arah menambah aset (pendapatan) dan mengurangkan liabiliti (tanggungan).


Walaupun keuntungan berjuta-juta, duit akan habis begitu sahaja ke arah yang tidak bermanfaat jika tiada perancangan ke mana ia akan disalurkan.


Oleh itu, mula berlatih mengurus kewangan harian dan tambah aset pendapatan untuk mencapai impian bebas kewangan. InsyaAllah.


Anda sudah mencatat? Jika belum, mungkin boleh mencuba amalan mudah ini dalam mencapai bajet seimbang dan seterusnya mencapai impian bebas kewangan.


http://www.zulpress.com/tip-kewangan/tip-kewangan-tulis-pendapatan-dan-perbelanjaan/


EmoticonEmoticon