Wad ICU Hospital Sultanah Aminah (HSA) Terbakar

Assalamualaikum dan salam sejahtera,pagi semalam Malaysia khususnya di negeri Johor telah dikejutkan dengan berita kebakaran di Wad ICU Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru.

Enam pesakit terdiri dari empat wanita dan dua lelaki maut manakala seorang lagi terselamat dalam kebakaran di tingkat dua unit rawatan rapi (ICU) selatan Hospital Sultanah Aminah (HSA) pagi tadi.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri, Othman Abdullah berkata seramai 166 anggota bomba dan 10 jentera dikejarkan ke HSA sebaik sahaja panggilan diterima pada 8.56 pagi tadi.

"Di ICU itu ada tujuh mangsa yang memang agak kritikal keadaannya yang difahamkan oleh doktor mereka terpaksa menggunakan bantuan pernafasan dalam keadaan normal jadi pesakit-pesakit itu tidak boleh dipindahkan sekiranya tiada katil sekali," katanya.Othman berkata bagaimanapun kebakaran tidak merebak ke tempat lain.

Berikut senarai nama pesakit yang terkorban dalam kebakaran di Unit Rawatan Rapi, Tingkat Dua, Hospital Sultanah Aminah, hari ini.

Senarai nama empat wanita dan dua lelaki yang terkorban itu disahkan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri Datuk Ayub Rahmat.


1. K. Logeswaran, 20.

2. Choo Lin Fung, 37.

3. Tow Ah Wah, 60.

4. Yusuf Hasan, 53.

5. M Kaliama, 23.

6. C Neeramala Devi, 24.


Berikut disediakan kronologi kebakaran


EmoticonEmoticon